Borstelen / Ontklitten
Borstelen
Borstelen is de meest algemene verzorging van de vacht. Het dient om losse haren en vuil te verwijderen en klitten te voorkomen. Afhankelijk van het vachttype wordt er met de haarrichting mee geborsteld of juist er tegenin, altijd in laagjes waarbij het haar vanaf de huid geborsteld wordt. Na het borstelen worden de vachten met iets langere lengte met een grove kam nagekamd om zo te checken op achtergebleven klitten.
Alle honden kunnen het hele jaar door terecht in de salon voor een was- en borstelbeurt. Het ritme hiervan zal afhankelijk zijn van de eigenaar en van de voorkeuren van de hond, een zwemmer zal wat vaker moeten komen als een 'dame'.
Tips om het borstelen gemakkelijker te maken zijn het gebruik van een kwalitatief goede borstel met pinnen van hoogwaardig staal. Daarnaast kun je gebruik maken van een borstelspray om het haar te voeden en makkelijker doorkambaar te maken, wij adviseren je graag. Uiteraard verkopen wij geschikte producten, stap gerust eens bij ons binnen.
Ontklitten
Graag adviseren we u zo goed mogelijk over het voorkomen van klitten. Klitten ontstaan op verschillende manieren, onjuiste borsteltechniek, onvoldoende vachtverzorgingsmomenten, nat weer, schurende tuigjes of kleding, na een operatie of perioden van ziekte, enzovoorts.
Ontklitten is vrijwel altijd onplezierig voor een hond, goede vachtverzorging is erg belangrijk. Wij beschikken over goed materiaal dat het mogelijk maakt op een zo vriendelijk mogelijke manier klitten te verwijderen.
Hieraan zitten wel duidelijke grenzen, het welzijn van de hond staat bij ons altijd voorop.
Let wel: ontklitten zorgt altijd, in meer of mindere mate, voor vachtschade wat maakt dat het haar na het ontklitten sneller opnieuw klit. Het is dus van groot belang dat er thuis goed geborsteld wordt en er goede producten gebruikt worden om te voorkomen dat het opnieuw in de klit raakt.
Wanneer de klitten te ernstig zijn of zelfs zijn verandert zijn in vilt, scheren we deze eruit. In de nog ernstigere gevallen scheren het hele dier zo kort als de viltlaag toelaat. Het is onmogelijk vilt pijnloos uit de vacht te halen zonder de huid te beschadigen.
Als u merkt dat uw hond klitten krijgt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak zodat er op tijd iets aan gedaan kan worden.
