Parasieten
Vlooien
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier, alleen de volwassen vlo vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt, kieren van parket, laminaat en plinten.
Er komen bij onze huisdieren twee soorten vlooien voor, de hondenvlo en de kattenvlo. Opmerkelijk genoeg hebben honden ook bijna altijd kattenvlooien, hondenvlooien komen veel minder voor.
Voordat een vlo eitjes kan leggen moet deze eerst een bloedmaaltijd gehad hebben, er is dus een gastheer nodig. Wanneer deze gevonden is zal de vlo bijten, bloed zuigen en vervolgens tientallen eitjes leggen in de vacht van de hond of kat. Na een paar dagen komen hier larven uit, de larven zijn een paar millimeter lang en zo dik als een haar. Ze verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich met de uitwerpselen van volwassen vlooien. Normaliter verpoppen de larven zich na twee tot drie weken, de poppen kunnen echter in sommige gevallen wel anderhalf jaar in leven blijven en zijn goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt er uit de pop een volwassen vlo en is de cyclus rond. Dit neemt ongeveer zes weken in beslag.
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden.
De eerste is jeuk. Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij hun gastheer, hun beten zijn pijnlijk, je ziet een hond of kat vaak opspringen als hij gebeten wordt. Tijdens de beet komt er een beetje speeksel van de vlo in de huid van de gastheer, dit zorgt ervoor dat het bloed niet stolt. Op dit speeksel kunnen sommige honden en katten een heftige reactie hebben, jeuk en irritatie wat aanzet tot bijten en krabben
De tweede reden is het risico op wormbesmetting, volwassen vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een dier een besmette vlo per ongeluk opeet kan daar een lintwormbesmetting ontstaan.
De laatste reden is de vlooienallergie, sommige dieren zijn extra gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een grens overschreden waardoor er een allergische reactie optreedt, ook oudere beten kunnen tijdens deze reactie worden geactiveerd en weer opnieuw gaan jeuken. Gevolg is extreme jeuk, dieren kunnen zichzelf dan tot bloedens toe open krabben en bijten. Een beet per week is al voldoende om dit proces in stand te houden.
Indien wij vlooien constateren op uw dier, zullen wij u altijd direct telefonisch hiervan op de hoogte brengen. Dit stelt u in de gelegenheid om thuis direct de nodige maatregelen te treffen, goed stofzuigen, dweilen, mandjes en slaapplaatsen wassen en de omgeving inspuiten met een omgevingsspray.
Omdat wij in de salon ook direct extra maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat andere dieren ook vlooien krijgen zullen wij de extra tijd en kosten die dit met zich meebrengt aan u doorbelasten. U betaalt dus een toeslag indien u uw dier brengt met vlooien.